Norské vězení, drogy, vraždy. Severské detektivky nepatří k zrovna veselým knihám, jejich ponurá atmosféra vás ale uchvátí a nepustí. Thriller Syn od norského spisovatele Jo Nesba vám představí Sonnyho, ukázkového vězně, který má překvapivý cit pro spravedlnost. Ostatním spoluvězňům slouží jako zpovědník až do chvíle, kdy jej jedno šokující přiznání přiměje vydat se na cestu pomsty.

V knize Syn najdete vše, co nesmí správné severské detektivce chybět. Autor Jo Nesbø ví, jak vytvořit opravdové napětí. Setkáte se s hrdiny i antihrdiny a nezůstanete ochuzeni ani o typickou postavu detektiva ze staré školy, který má tak trochu nestandardní vyšetřovací metody.

Postava svérázného detektiva je koneckonců pro Jo Nesba typická. Spisovatel se proslavil především sérií krimi thrillerů v čele s hlavním protagonistou, detektivem Harrym Holem. Mezi nejznámější tituly této série patří například Netopýr, Levhart nebo Sněhulák, který se dočkal i (bohužel ne příliš úspěšného) filmového zpracování. Kniha Syn je odbočením z této série, které by ale fanouškům Jo Nesba rozhodně nemělo uniknout. Zároveň jde o skvělou volbu pro čtenáře, kteří se se světem severských detektivek teprve seznamují a nechtějí hned naskočit na vlak rozsáhlých krimi ság.

Za svá díla získal Jo Nesbø ocenění Rivertonprisen za nejlepší norské dílo s kriminální tématikou a cenu Skleněný klíč, skandinávskou cenu za nejlepší kriminální román. Pokud se chcete s tvorbou Jo Nesba seznámit blíže, máme pro vás dobrou zprávu. Některé populární tituly najdete i v databázi Knihofil. Ani ti, kterým se v soutěži nezadaří, tak nemusí zůstat ochuzení o jeho detektivní dobrodružství.

Do soutěže se můžete zapojit komentářem v soutěžním příspěvku na Facebooku. Odpovězte na otázku: Která detektivka má podle vás nejpřekvapivější zvrat?

Soutěž trvá do konce června a 1. července vylosujeme jednoho výherce, kterému tuto knihu pošleme. Nezapomeňte sledovat FB stránku Knihofilu, aby vám výhra neunikla.