Pohled do mysli přesvědčeného nacisty, obrazy války a holocaustu, reálné osoby i smyšlení antihrdinové. To vše najdete v románu Laskavé bohyně amerického autora Jonathana Littella. Rozhodně nejde o lehkou letní četbu, jak naznačuje už rozsah knihy. Na téměř devíti stech stránkách autor představuje obrovské množství historických faktů, stmelené dohromady do formy fiktivních memoárů francouzsko-německého nacisty Maximiliena Aueho, které hlavní postava vypráví dlouho po druhé světové válce.

Aue se za války podílí na genocidě Židů na Ukrajině a v oblasti Kavkazu. Čtenář jej bude následovat i do ruského Stalingradu či válečného Berlína. Nejde ovšem o zpytování svědomí nebo zpověď. Naopak morální linka vyprávění až citelně chybí, což jej dělá o to silnější, a často až obtížně stravitelnou sondou do mysli psychopata, který své činy vnímá jako historickou nevyhnutelnost a sám sebe jako člověka, co jen dělal svou práci.

I přes, nebo možná právě pro svůj monumentální rozsah a tíhu příběhu, se kniha v době svého vydání stala obrovským hitem a získala také Goncourtovu literární cenu a ocenění Grand prix du roman de l'Académie française. Kromě Laskavých bohyň vydal J. Littell také esej Suché a vlhké, která rozebírá jazyk a idey belgického fašisty Léona Degrelle, autora knihy Tažení v Rusku 1941 - 1945.

Věříme, že vás soutěžní titul zaujal a rádi jím doplníte vaši domácí knihovnu. 

Do soutěže se můžete zapojit komentářem v soutěžním příspěvku na Facebooku.

Soutěž trvá do konce července a 1. srpna vylosujeme jednoho výherce, kterému tuto knihu pošleme. Nezapomeňte sledovat FB stránku Knihofilu, aby vám výhra neunikla.