O jakou knihu si tento měsíc zasoutěžíme? Trochu vám napovíme: příběh z období konce války, dílo české autorky, které se dočkalo i ocenění v soutěži Magnesia Litera a divadelní adaptace.

Někteří z vás už jistě správně tuší, že jde o knihu s názvem Vyhnání Gerty Schnirch. Spisovatelka Kateřina Tučková v ní vypráví osud hlavní hrdinky Gerty, pocházející z česko-německé rodiny, která je po válce i se svou několikaměsíční dcerkou Barborou donucena zúčastnit se tzv. brněnského pochodu smrti v rámci vysídlení německého obyvatelstva z Brna.

Kniha skrze příběh a vyjádření hlavní hrdinky mapuje také nálady a dění tehdejší doby. Čtenář následuje osud Grety i po další léta, přes nucené práce na Jižní Moravě, až po dobu normalizace. Kromě historické výpovědi je příběhem protkána i mnohem niternější linka, která vypráví o vztahu matky a dcery, zmítaném společenskými změnami.

Vyhnání Gerty Schnirch není jedinou knihou, ve které se autorka Kateřina Tučková inspirovala brněnskou historií. Sama koneckonců z Brna pochází a nějakou dobu bydlela právě v místech, ze kterých byli brněnští němci v minulém století vyhnáni. Kromě Vyhnání Gerty Schnirch patří mezi její významná díla také například Žítkovské bohyně, za které autorka získala ceny čtenářů Magnesia Litera a Česká kniha, Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Premio Salerno Libro d’Europa, udělovanou italským festivalem v Palermu.

Věříme, že vás soutěžní titul zaujal a rádi jím doplníte vaši domácí knihovnu. 

Do soutěže se můžete zapojit komentářem v soutěžním příspěvku na Facebooku. Stačí doplnit větu: Největší dojem na mně zanechala kniha ........................ .

Soutěž trvá do konce května a 1. června vylosujeme jednoho výherce, kterému tuto knihu pošleme. Nezapomeňte sledovat FB stránku Knihofilu, aby vám výhra neunikla.