V parném létě nejeden z nás ocení mrazivou atmosféru severských detektivek. Ty získaly svou obrovskou popularitu mimo jiné také díky originálním hlavním hrdinům. Často jde o složité osobnosti s řadou lidských nedostatků. Pojďme se tedy seznámit s hlavními postavami několika známých ság, které vám přirostou, nebo možná již přirostly k srdci.

Harry Hole

“Jednou z výhod alkoholika, který opět naskočil do chlastacího vozu, je to, že od druhého dne vám přestanou zvratky ucpávat výlevku.” (Jo Nesbo - Levhart)

povolání: Detektiv
slabost: Jim Beam

Detektiv Harry Hole spisovatele Jo Nesba patří k nejznámějším skandinávským hrdinům, hodilo by se možná říct spíše anti-hrdinům. Harry má problémy s autoritami, problémy s alkoholem, s drogami, se sebou samým. Zároveň jde ale o skvělého detektiva se silným morálním kompasem, který se specializuje na sériové vrahy.

Kurt Wallander

“Musím se uklidnit, pomyslel si. Musím si přiznat, že mě opustila žena. Musím si uvědomit, že stejně nemůžu dělat nic jiného než čekat, až mě Linda sama vyhledá. Musím pochopit, že život je prostě takový.” (Henning Mankell - Vrazi bez tváře)

povolání: Komisař
slabost: Opera

Milovník opery a nezdravého životního stylu, to je komisař Kurt Wallander z knih švédského spisovatele Henninga Mankella. Při řešení svých případů se vyrovnává nejen s odchodem manželky a složitým vztahem se svou dcerou, ale také s pochybnostmi o sobě samém. Vyšetřování případů bere velmi osobně, což na něj mívá negativní emocionální dopad.

Malin Forsová

“Byla jsem stejně odporná, když jsem pila, říká si Malin, když hledí na Listonův oteklý obličej. Stejně pitomá.”  (Mons Kallentoft - Lovci ohně)

povolání: Inspektorka
slabost: Tequila

Hrdinové severských detektivek jsou častěji muži, najde se ale přece jen pár čestných výjimek, jednou z nich je hlavní postava knih od švédského spisovatele Monse Kallentofta. Inspektorka Malin Forsová je rozvedená třicátnice a matka náctileté dcery. Jde o extrémně talentovanou policistku. V práci i v životě se pohybuje vždy na hraně, na hraně života a smrt, na hraně workoholismu i alkoholismu.

Mikael Blomkvist

“Blomkvist evidentně navštěvuje spoustu žen. Měl několik milostných románků a velmi mnoho příležitostných známostí. Krátce řečeno — má bohatý sexuální život.” (Stieg Larsson - Muži, kteří nenávidí ženy)

povolání: Novinář
slabost: Ženy

Hrdina trilogie Milénium od spisovatele Stiega Larssona, Mikael Blomkvist, je švédský investigativní novinář. Blomkvist je zdvořilý, sečtělý a má smysl pro spravedlnost. Jeho slabostí jsou milostné aféry a nesnáší svou přezdívku “Kalle Blomkvist”, která vznikla podle postavy chlapeckého detektiva z knihy od Astrid Lindgrenové.