V nedávné anketě jsme se dozvěděli, že se většina z vás řadí mezi pilné studenty hororů, tedy čtenáře, kteří už mají nějakou tu hororovou knihu za sebou, ale ještě nemají v hororovém žánru opravdový přehled. Rozhodli jsme se proto sepsat pro vás průvodce hororovým čtením s tipy na osvědčená hororová díla, která by vám při objevování tohoto žánru neměla uniknout. Knihy jsme rozdělili do několika kategorií podle tématiky, každý si tak přijde na své.  Některé ze zmíněných autorů dokonce najdete i přímo v naší knihovně.

Klasická hororová monstra

Ačkoliv většina z nich vznikla už v devatenáctém století, z příběhů klasických monster stále ještě čerpá i současná popkultura. Bezpochyby je tak můžeme označit za stěžejní pro hororový žánr. Díla, jako je Drákula od B. Stokera nebo Frankenstein od M. W. Shelley, už jsou dnes prakticky povinnou četbou. Se svým vlastním pojetím “monstra” se k nim přidává také O. Wilde a jeho Obraz Doriana Graye. Chybět v této kategorii nesmí ani H. P. Lovecraft, opravdový mistr hororu. Jeho nejznámějším monstrem je mýtická nestvůra Cthulhu.

Démonické horory a duchařiny

Knihy podle skutečných událostí, vymítání ďábla a posednutí démony, to je jistě pro řadu čtenářů to pravé hororové. Nepřehlédnutelným dílem je v této kategorii samozřejmě Exorcista, následovaný knihou s nevinným názvem Rosemary má děťátko. Čistou duchařinou je také kniha s příhodným názvem Ghost story od P. Strauba, kterou Steven King dokonce označil za nejlepší dílo novodobého hororu. S čirým zlem se potom můžete setkat v knize Omen: Ďáblovo znamení od D. Seltzera, která vypráví příběh o zrození Satana.

Psychologické a krimi horory

Kategorii psychologických a krimi hororů můžete “nakousnout” spolu s jedním z nejznámějších kanibalů, Dr. Hannibalem Lecterem z Mlčení jehňátek. Krvavé lázně se dočkáte také v knize Americké psycho od B. E. Ellise, jejíž hlavní hrdina nejde pro smrtící ránu daleko. O něco komornější, ale o nic méně mrazivou, atmosféru navodí kniha Musíme si promluvit o Kevinovi L. Shrivera, která je zosobněním jedné z největších obav většiny rodičů. No a pokud vám moderní horory příliš nesedí, s lidskou psychikou si mistrně hráli i autoři z předchozích století, například E. A. Poe.

Sci-fi/Fantasy horory

Pravděpodobně nejvýznamnějším autorem sci-fi, fantasy a jinak velmi podivných hororových románů je bezpochyby Steven King. To, Carrie, Misery a desítky dalších jeho knih se těší označení “světový bestseller”, a určitě tak s nimi nesáhnete vedle. Pro milovníky postapokalyptické atmosféry a smrtících virů, které mění lidi ve zmutovaná monstra, jsou tu potom romány Světová válka Z nebo Já, legenda. Ze starších děl stojí za zmínku Ostrov doktora Moreaua, který je dějištěm nebezpečných biologických experimentů, a další díla od H. G. Wellse. A pro trochu barvitého fantasy se můžete obrátit k R. D. Bradburymu a jeho knize Tudy přijde něco zlého, zahalené do atmosféry podzimního karnevalu a sladkého zpěvu sirén.