Úplné ticho, hudba, okolní ruch? Každý preferuje ke čtení jiné podmínky. Podle našeho průzkumu se většina knihofilů hudbě při čtení vyhýbá. Možná ale stojí za to dát hudebnímu podkresu přece jen šanci. Co vám poslech hudby při čtení může přinést?

Umocnění atmosféry - Stejně jako si nedokážeme představit dojemnou filmovou scénu bez jímavé hudby, i čtení knihy může být dokonale podkresleno tím správným hudebním dílem.

Propojení několika center mozku - Správně zvolená hudba může posunout čtení na mnohem komplexnější úroveň. Někteří čtenáři se shodují, že jim později hudba, kterou při čtení poslouchali, navozuje stejné pocity, jaké měli při vstřebávání děje knihy.

Překrytí okolního ruchu - Ani čtenářům, kteří preferují při čtení ticho, nebývá klidné prostředí vždy dopřáno. Správně zvolená hudba s vhodným tempem a jednotnou dynamikou tak může posloužit k překrytí nepravidelných vzruchů v okolí.

Jak vybrat vhodnou hudbu ke čtení?

Párování hudby a knihy může být stejně sofistikované, jako třeba kombinování vína a dobrého jídla. Důležité je vyzkoušet různé žánry, roli hraje například také hlasitost. Řada čtenářů preferuje instrumentální hudbu, protože je zpěv, zejména v českém jazyce, ruší. Oblíbená je klasická hudba i jazz. Pokud preferujete trochu vědečtější přístup, můžete zvolit hudbu, která by měla stimulovat alfa vlny mozku. Ty umožňují lepší koncentraci, jsou ideální k meditaci, tvorbě a učení.

V dnešní době není problém najít na YouTube a podobných kanálech hudbu určenou přímo ke čtení. Popřípadě můžete zapátrat po originálnějších doporučeních. Britský deník The Guardian shromáždil několik tipů na kombinaci hudebních a literárních děl. Například klasika od Stephena Kinga “To” se podle jejich čtenáře skvěle doplňuje s albem skupiny Pet Shop Boys, “Actually”, a především s písní “It Couldn’t Happen Here”.

Někteří vášniví čtenáři si dokonce dali tu práci a vytvořili playlisty přímo ke specifickým dílům, kde písně zhruba odpovídají délce čtení dané pasáže/kapitoly. O postupu tvorby takového playlistu píše ve svém článku Karolína Horáková, která o vztahu hudby a čtení vytvořila celou diplomovou práci.

A co vy, dáte hudbě při čtení šanci?