Hlavním tématem podzimních měsíců je pro děti jednoznačně škola. Ať už jde o návrat po dlouhých prázdninách, nebo první školní rok. Ten právě prožívá šestiletý Péťa, hrdina knihy Báječná škola pana Scotta. Malý Péťa nejde do jen tak nějaké školy, ale rovnou mezinárodní školy v Portugalsku. Kromě nových spolužáků se tak musí seznamovat i s novým jazykem a prostředím. Autorka Miroslava Salajková se při psaní inspirovala vlastními zkušenostmi s postugalskou školou, kterou navštěvoval její syn.

Možná už máte školní docházku za sebou, ale nebráníte se sebevzdělávání, třeba i v českém jazyce. Pak vám přijde vhod kniha 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Najdete v ní stovku pravopisných a gramatických chyb, které Češi nejčastěji dělají. Součástí jsou také příklady a diktáty k osvěžení znalostí a různé tipy a pomůcky pro jejich udržení.

Pokud se vám naopak nechce nechat atmosféru prázdnin a výletů za sebou, začtěte se do knihy Místa, kam se nechodí. Jakub Venglář vás v ní vezme na putování přírodou i cizími krajinami, povypráví o nečekaných příhodách i neplánovaných setkáních a provede vás zapadlými uličkami i skrytými zákoutími.

Dáváte místo výletu do přírody přednost výletu do historie? Od pohodové atmosféry výletů do přírody se můžete s knihou Hora mrtvých přenést na mrazivou Sibiř, kde v roce 1959 tragicky zahynulo devět ruských vysokoškoláků. Záhada jejich smrti doposud nebyla objasněna a stala se hlavní inspirací románu spisovatele Jeremyho Batese.

Ještě hlouběji do minulosti vás zavede kniha Interhelpo, věnovaná příběhům československých osadníků v Sovětském svazu. Zemědělci a řemeslníci dostali ve dvacátých letech minulého století možnost začít nový život v sovětské Kyrgýzii, málokdo by ale jejich osud označil za splněný sen.