Superhrdinové tak trochu jinak. Pavel Bareš ve svém sci-fi thrilleru Meta představuje realitu, ve které nejsou lidé se superschopnostmi bojovníky proti zločinu, ale celebritami. Kniha se přes odrazový můstek sci-fi příběhu vyrovnává se současnými společenskými otázkami a zaujme nejen akčním tempem, ale také skládáním střípků příběhu s příhodnými odkazy na současnou popkulturu.

Naopak tradičnějším příběhům, ovšem v netradiční komiksové adaptaci je věnovaná kniha Mýtus Cthulhu. Norberto Buscalli tak znovu představuje původní hororové příběhy H. P. Lovecrafta ze začátku dvacátého století v novém světle, doplněné o fantastické ilustrace Alberta Breccia.

Od fantastických k reálným příběhům se můžete přenést díky knize Jdu s hlavou vztyčenou, která vychází k tragickému 70. výročí popravení Milady Horákové. Daniel Anýž čtenářům vykresluje příběh celé rodiny zasažené tímto osudem, včetně dosud nezveřejněných vzpomínek Bohuslava Horáka, manžela Milady Horákové.

Léto by ale nemělo být jen ve znamení náročného čtení, pokud chcete odlehčit své mysli i svému žaludku, prolistujte si stránky kuchařky Les a louka na talíři. Autorka Gisula Tscharner s vámi vyrazí na procházku přírodou a ve svých receptech pracuje s čerstvými surovinami, které najdete v lese, nebo třeba doma na zahrádce.

A protože procházka v přírodě znamená i setkání s různorodými organismy a mikroorganismy, můžete si s sebou na chatu přibalit také knížku Timova dobrodružství ve světě bakterií, kterou napsal tým mikrobiologů s cílem přiblížit dětem svět bakterií a vysvětlit jim například, kvůli čemu nás bolí v krku nebo jaké bakterie žijí v lidském těle.