V květnu jste si zasoutěžili o dílo české autorky z období konce války, Vyhnání Gerty Schnirch. Vyzvali jsme vás ke sdílení názvu knihy, která na vás zanechala největší dojem. A protože se nám sešlo více než 100 odpovědí s opravdu zajímavými tituly, podělíme se s vámi o ty nejčastější.

Nejvíce zmiňovanou knihou byla Hana od Aleny Mornštajnové. Poutavě sepsaný příběh vypráví o devítileté Miře, pro kterou nevinná příhoda z dětství znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně.  Román je třetím dílem autorky, ne však posledním. Minulý rok vyšla další kniha – Tiché roky, kterou jste v komentářích také uváděli.

Hrůzy, jež zažívali Židé za války v koncentračních táborech, s námi opravdu umí zahýbat. Knihy s válečnou a židovskou tematikou se totiž objevovaly nejvíce. Poněkud drsný titulek Krvavé jahody již napovídá o tom, že při čtení možná ukápne i slza. Čtenáři ji hodnotí jako „zatím nejděsivější kniha, co se těchto historických událostí týče.“ Jedná se o autentický příběh Češky, která prožila osmnáct let ponižování a teroru v sovětských gulazích. Ačkoliv se vedou spory o autentičnost příběhu, kniha je velmi čtivá a je hodnocena jako silná a emotivní. Krvavé jahody najdete v databázi Knihofilu!

Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. Takový je příběh malé Cilky, kterou odvedli do koncentračního tábora Osvětim-Březinka v pouhých šestnácti letech. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězeňkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Román Cilčina cesta, napsaný podle skutečného příběhu, zapůsobil na čtenáře ještě silněji než kniha Tatér z Osvětimi, na kterou Cilčina cesta navazuje. 

Mengeleho děvče – příběh mladé židovské Slovenky, která se stala svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Když je Viola se svou rodinou poslána na transport, všimne si jí nechvalně známý dr. Mengele a stává se tak jedním z jeho „děvčat“ – skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Navzdory všem skutečnostem, Viola nejen že přežila, ale dokázala později založit rodinu a mít děti. Příběh plný tvrdé reality surovosti, ale také lásky, okamžiků štěstí a přátelství. I tuto knihu nabízí čtenáři na Knihofilu. (odkaz)

Knih s válečnou tematikou se nám v komentářích sešlo opravdu hodně. Pokud jste už výše uvedené tituly četli, možná vás zaujme některé z následujících děl  – Najdi Rebeccu, Deník Anne Frankové, Chlapec, který přežil pochod smrti, Přežila jsem Osvětimi, Elizino tajemství z Osvětimi, Byl jsem Mengeleho asistentem, Sofiina volba nebo Chlapec v pruhovaném pyžamu.

A pokud si chcete dát přestávku od náročné válečné literatury, novinkou tohoto roku je Zápisník alkoholičky, kde se autorka nebála otevřeně promluvit o své závislosti na alkoholu a složité léčbě. Zajímavým titulem jsou také Dopisy, které nikdo nečetl, a zkusit můžete klasiky jako Robinson Crusoe, Komu zvoní hrana nebo Memento.