Kniha je mezi dárky nestárnoucí klasikou, která nikdy neomrzí. Nejeden knihofil jistě s nostalgií vzpomíná na léta, kdy kroužkoval v katalogu knih díla, která by chtěl najít pod stromečkem. Ne každý ale píše dopis Ježíškovi, a výběr té správné knihy pro naše blízké tak může být trochu zapeklitý. Připravili jsme proto pro vás několik knižních tipů, které by vám mohly pomoci.

Pro romantičku

Romantické příběhy potěší srdce nejedné ženy či dívky. Pro čtenářky, které nepohrdnou ani trochou rodinného dramatu, je tu kniha Nelituju ničeho od spisovatelky Colleen Hoover. Ta s věnuje složitému vztahu Morgan a její dcery Clary, kterou měla jako velmi mladá. Příběh poznamenaný tragickou nehodou a rodinnými tajemstvími jistě zaujme nejen mladší čtenářky.

Pro čirou romantiku potom stačí sáhnout po knize Sběratel přání od Mii Sheridan. Hlavní postavou je baletka Clara, která se po příjezdu do New Orleans seznámí s tragickým příběhem plantáže Windisle. Ačkoliv má být místo opuštěné, při jeho návštěvě objeví muže, který se zde skrývá před světem. Námět knihy čerpá z klasických příběhů, jako je Kráska a zvíře nebo Fantom opery, a pro milovníky žánru tak půjde o skvělou volbu.

Pro pečující maminku

Občas je příjemné zapojit do moderního životního tempa i trochu té tradice, a to nejen při péči o rodinu. Všem pečujícím maminkám s tím pomůže kniha Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli od Michaely Učňové. Její stránky jsou plné receptů, návodů a rad, jak připravit zdravé jídlo a další produkty bez chemie nebo třeba jak využít bylinky k posílení zdraví. Zkrátka vědomostí, které byly dříve výsadou babiček a prababiček. Druhý díl knihy se mimo jiné věnuje také péči o hospodářství, chovu včel a dalším dovednostem.

A protože zdravého vaření není nikdy dost, radost pod stromečkem jistě udělá i kniha Jak jíme zdravě v zimě. Chladné roční období přímo svádí k těžkým a nezdravým jídlům, zvlášť když ani v přírodě moc zeleného neroste. Na vzniku kuchařky se podílela odbornice na výživu Michaela Bebová, která vám poradí, jak vařit sezónně, jak využít kvašení a fermentace nebo jak vařit českou kuchyni zdravěji.

Pro malého čtenáře

I nejmenší čtenáři s radostí vymění kdejaký “měkký dárek” za štůsek knih. Pro menší děti je tu pokračování úspěšné řady Deník malého poseroutky, tentokrát s podtitulem Samá voda. I v zimě se tak děti mohou přenést do atmosféry letních prázdnin. Dovolená ale možná nebude tak dokonalá, jak by si hlavní hrdina Greg Heffley a jeho rodiče přáli.

Starší děti jistě zaujme trilogie Prašina, jejíž poslední díl letos vyšel. Dějištěm trilogie je Prašina, tajemné místo uprostřed Prahy, kde nefunguje elektřina a mobily nemají signál. A právě zde hrdinové Jirka, Tonda a Em pátrají po dávném tajemství. Podle čtenářů je kniha novodobou verzí klasických Foglarovek, i honbou za tajemstvím ve stylu Dana Browna pro děti. Rozhodně proto zaujme všechny skryté lovce pokladů a luštitele záhad.

Pro milovníka detektivek

Detektivnímu žánru už řadu let kralují severští autoři. Nový titul Království od Jo Nesba tak nesmí ve sbírce všech literárních kriminalistů chybět. Hlavními hrdiny jsou bratři Carl a Roy. Carl se po letech vrací do rodné vsi, s plány na vybudování luxusního wellness hotelu a spoustou problémů, s jejichž řešením se opět spoléhá na staršího bratra Roye. Kniha není součástí žádné série a tak jde také o ideální příležitost k seznámení s tímto spisovatelem. 

Součástí populární krimiseŕie naopak je nová kniha Rozbité panenky od Sarah Flint. Jde o další z případů Charlie Stafford, detektivky Londýnské metropolitní policie. Případ začíná nalezením mrtvého dítěte, ztuhlého a pobledlého jako alabastrová panenka, a mladé prostitutky ubité k smrti. Při snaze o identifikaci oběti se Charlie dostane do drogových doupat plných zlomených, poznamenaných lidí. Rozhodně nejde o žádnou optimistickou literaturu, ale pravé ponuré krimi, kterého se čtenáři nemohou nabažit.

Pro ty, kteří nevyrostli z pohádek

J. K. Rowling patří k nejúspěšnějším autorům současnosti a její nová kniha Ikabog tak jistě řadu čtenářů nadchne. Příběh je pohádkou nepohádkou, začíná zcela tradičně, království Přehršlánie oplývá blahem a veselím, zatímco se v mlžném Mokřadu skrývá strašlivý Ikabog. S únosem dvou dětí ale kniha nabere na dobrodružném spádu, obohaceném o intriky, tajemno i napětí.

Mnoho fanoušků ságy Píseň ledu a ohně s hořkostí vzpomíná na zakončení seriálové adaptace těchto románů. Pro zlepšení nálady ale mohou sáhnout po novém díle George R. R. Martina, Rytíř Sedmi království, které se odehrává asi 80 let před událostmi popsanými ve zmíněné sérii. Kniha je součástí trilogie, která popisuje osudy rytíře Duncana Vysokého a jeho panoše Egga. George R. R. Martin zde opět ukazuje, co mu jde nejlépe - propletený a detailně propracovaný příběh, který nebude nudit ani náročné čtenáře.

Pro kuchaře

Na své si o Vánocích přijdou i ti, kteří vládnou kuchyni a řádky knih rádi převádějí do reality. Kuchařky jsou cenným rodinným pokladem, který se předává mezi generacemi, a není tak na škodu jejich sbírku jednou za čas doplnit. A vzhledem k tomu, že má dnes málokdo čas na celodenní vaření ve stylu Magdaleny Dobromily Rettigové, vhod přijdou tituly, které poradí, jak uvařit snadno a rychle.

Tyto Vánoce je to například kniha Super jednoduše od známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha, která je, jak již název napovídá, věnovaná rychlému, jednoduchému vaření, ke kterému není potřeba tisíc ingrediencí a deset hrnců.

Inspiraci ze zahraničí zase nabídne Gordon Ramsay se svou kuchařkou Chutně a rychle. Autor slibuje osvědčené tipy, triky a recepty, které zaručí uvaření špičkového jídla za méně než půl hodiny.