Čtení nebývá záležitostí na pár minut, naopak, při čtení dostatečně napínavé knihy už jste určitě nejednou zjistili, že už několik hodin sedíte prakticky bez pohnutí. Ačkoliv má čtení blahodárné účinky na vaši mysl, nevhodně zvolená čtecí poloha vám může způsobit bolesti zad, umrtvené končetiny a další nepříjemnosti. 

Připravili jsme pro vás proto pár tipů, jak zdravě číst, aby vás příště z říše fantazie nevytrhla třeba bolest krční páteře.

Čtení vsedě

Možná se rádi zaboříte do oblíbeného křesla, nohy si hodíte na podnožku a knihu položíte na klín. V takovém případě se ale ke knize musíte sklánět, což enormně namáhá krční páteř. Ideální polohou ke čtení je poloha zdravého sezení, tedy obě nohy položené na zemi, úhel 90° v kolenou a rovná záda. 

Kniha by se měla přiblížit vám, ne vy jí, je tedy žádoucí dostat ji co nejblíže úrovni očí. Ideální je proto číst u stolu, kde si můžete opřít lokty, popřípadě využít stojánek. Jednoduchých stojanů na knihu, tablet či čtečku je na trhu celá řada a s jejich pomocí nemusíte při čtení tolik sklánět hlavu.

Čtení vleže

Ačkoliv nejde o nejzdravější variantu, spousta lidí nedá na čtení v posteli dopustit a listování svou oblíbenou knihou před spaním se nevzdají za žádnou cenu. I pro postelové čtenáře se najde pár doporučení, jak svému tělu a zejména páteři trochu odlehčit. Nejdůležitější je poskytnout dostatečnou oporu zádům a udržet je alespoň trochu rovná. 

Často oblíbená pozice pololehu s bradou na hrudi tento úkol bohužel nesplňuje. Druhým zásadním bodem je opět dostat knihu výše, zhruba do úrovně očí. K tomu vám může pomoci stolek do postele, často s výklopnou částí, která slouží jako stojánek. Dobře poslouží i obyčejný vyšší polštář, který si položíte na klín a můžete si jím tak podepřít lokty.

Světlo, vzduch, přestávky

Zdravé čtení nespočívá jen v optimální pozici. Důležitým pravidlem je také dostatek světla. Čtení v šeru zbytečně namáhá oči a nutí více se ke knize naklánět. Při několikahodinové čtecí seanci neuškodí ani zapojení krátkých přestávek. Ty jsou ideální k rychlému protažení a rozproudění krve v dolních končetinách. Osvěžujícím zážitkem může být také čtení na čerstvém vzduchu. Ať už vybranou knihu vytáhnete na balkon, do přírody, nebo si alespoň otevřete okno.