Pošmourné podzimní počasí přímo vybízí k zachumlání do deky a nakousnutí nějakého hororového příběhu. Strašidelné knihy se těší popularitě už několik staletí, lidé se zkrátka rádi bojí. Podle některých čtenářů jsou dokonce strašidelné příběhy bezpečnou formou k postupnému zvládání strachu. A po jakých dílech sáhnout? Máme pro vás několik doporučení, rozdělených do skupin podle vaší hororové pokročilosti.

Ustrašení nováčci

Při každém nečekaném zvuku se vám rozbuší srdce, filmy večer sledujete s rozsvícenou lampičkou a zatím ani nevíte, jestli je pro vás hororový žánr to pravé? Začněte zlehka. S tím vám mohou pomoct knihy na pomezí žánrů. Sáhněte třeba po hororové komedii nebo sci-fi hororu. Strašidelná složka jen dodá vašemu oblíbenému žánru na originalitě. Dobrým přechodovým můstkem mohou být i thrillery nebo temnější fantasy. Koneckonců ani poslední díly Harryho Pottera už nemají k hororu tak daleko.

Pilní studenti hororů

V hororovém žánru už kráčíte jistějším krokem. Máte své oblíbené autory a moc dobře víte, kolik adrenalinu vám vyplaví dostatečně napínavý příběh. V takovém případě je na čase začít brát strašidelné čtení opravdu vážně a udělat si opravdový přehled o mistrovských dílech hororového žánru. Frankenstein, Drákula, Dr. Jekyll a Hyde, tyto příběhy jistě znáte. Ale už jste je četli? Jáma a kyvadlo je povídka stará téměř 180 let, ale můžeme vám zaručit, že bát se u ní budete stejně jako čtenáři v 19. století.

Ostřílení lovci příšer

Kinga znáte od A do Z, Lovecraftovy sebrané spisy máte na nočním stolku a věříte, že vás v hororovém žánru už nemůže nic rozhodit. Přichází chvíle na propojení fikce a reality, které vám umožní knihy podle skutečných událostí. Zda zvolíte klasiku, jako je Exorcista od Williama P. Blattyho, Simmonsův Terror, který mapuje události záhadného zmizení polární výpravy, nebo se začtete do příběhů Démonologů od Geralda Brittela, už je na vás. Všechny tyto knihy ale stojí na pilířích skutečných událostí, ze kterých naskakuje husí kůže.

Přejeme vám příjemné (strašidelné) čtení.